Odporúčania pre zdravé starnutie

nastavte si vhodný energetický príjem
udržiavajte si optimálnu hmotnosť
jedzte viackrát denne, zvoľte menšie porcie
preferujte dusené a varené a menej vyprážané jedlá
príjem tukov má byť nižší (vyberajte si nízkotučné mlieko a syry: zvýšený príjem vitamínu D a vápnik pomáha spomaliť rozvoj osteoporózy)
pripravujte si stravu s nízkou hladinou nasýtených mastných kyselín: jedzte chudé mäso, znižuje sa tak riziko srdcovo-cievnych ochorení
k príjmu bielkovín: vyberajte si ľahšie stráviteľné potraviny (kyslomliečne výrobky)
preferujte polysacharidy pred jednoduchými cukrami
menej soľte, pod 5g/deň: na dochutenie jedla používajte radšej bylinky, koreniny, citrón, zázvor, cesnak, cibuľu
vyskladajte si pestrú stravu obohatenú o ovocie a zeleninu, vrátane strukovín - aj v podobe koktailov, štiav, pyré (uprednostňovať sezónne druhy)
dodržiavajte pitný režim minimálne 1,5 l denne (cca 8 pohárov vrátane polievky)
prestaňte fajčiť
nezabúdajte na fyzickú aktivitu
noste vhodnú zubnú protézu
Zdroj: https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=4684:stravovanie-seniorov-spoznajte-zasady-zdravej-vyivy-navrhy-jedalnikov-a-kucharka-s-receptami&catid=106:aktualne