Odporúčania pre zdravé starnutie

02.07.2021


  1. nastavte si vhodný energetický príjem

  2. udržiavajte si optimálnu hmotnosť

  3. jedzte viackrát denne, zvoľte menšie porcie

  4. preferujte dusené a varené a menej vyprážané jedlá

  5. príjem tukov má byť nižší (vyberajte si nízkotučné mlieko a syry: zvýšený príjem vitamínu D a vápnik pomáha spomaliť rozvoj osteoporózy)

  6. pripravujte si stravu s nízkou hladinou nasýtených mastných kyselín: jedzte chudé mäso, znižuje sa tak riziko srdcovo-cievnych ochorení

  7. k príjmu bielkovín: vyberajte si ľahšie stráviteľné potraviny (kyslomliečne výrobky)

  8. preferujte polysacharidy pred jednoduchými cukrami

  9. menej soľte, pod 5g/deň: na dochutenie jedla používajte radšej bylinky, koreniny, citrón, zázvor, cesnak, cibuľu

  10. vyskladajte si pestrú stravu obohatenú o ovocie a zeleninu, vrátane strukovín - aj v podobe koktailov, štiav, pyré (uprednostňovať sezónne druhy)

  11. dodržiavajte pitný režim minimálne 1,5 l denne (cca 8 pohárov vrátane polievky)

  12. prestaňte fajčiť

  13. nezabúdajte na fyzickú aktivitu

  14. noste vhodnú zubnú protézu

Zdroj: https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=4684:stravovanie-seniorov-spoznajte-zasady-zdravej-vyivy-navrhy-jedalnikov-a-kucharka-s-receptami&catid=106:aktualne